PITALI STE:

Bio sam u vezi saraskid devojkom više od dve godine. Nakon višemesečnog razmišljanja, odlučio sam da raskinem jer se nisam dobro osećao u vezi. Bio sam stopljen sa njom, izgubio sam svoj identitet. Nakon raskida osećao sam se rasterećeno sa jedne strane, a sa druge strane mi se stalno javljao osećaj da više nikada u životu neću sresti osobu kao što je ona. I bilo mi je veoma teško mesecima. Nakon raskida mi je i dalje bila prijatelj na facebooku, mada se nismo čuli. Pre nekoliko dana me je izbrisala sa facebooka, a mene je to zabolelo kao da smo tek raskinuli. Opet mi se probudilo uverenje da možda nikada takvu devojku neću naći, da sam možda trebao još ostati u vezi, da je nisam dovoljno cenio nego težio nečem boljem… Lakše bih preboleo da je ona mene ostavila. Ona je uvek bila tu za mene, i iako nije bilo strasti kao s nekim drugim devojkama, izgubio sam iskrenog prijatelja i pitam se hoću li naći ikad nekog sličnog. Zbunjen sam i rastrzan, ne mogu sa njom, a ne mogu bez nje. Ne znam šta sa ovim osećajem težine u želucu i osećanjima čežnje i straha da nema tako duboke intimnosti sa nekom drugom devojkom? A sa druge strane osećao sam da me guši i osetio veliko olakšanje nakon raskida. Ne želim da obnovim vezu sa njom, a osećam da sam izgubio nešto dragoceno i ne verujem da ću ikada naći takvu ljubav. Kako da se odlepim od tog odnosa i svojih teških uverenja, jer se stalno vrtim u krug?!

ODGOVORILI SMO:

Na osnovu informacija koje ste nam napisali, moglo bi se zaključiti da se osnovni problem u vašoj bivšoj vezi odnosio na različito poimanje bliskosti – autonomije od strane vas i vaše bivše devojke. Ljudima u različitoj meri prija bliskost, te od toga zavisi koliko će u vezi dopustiti da im se neko prlibliži odnosno gde će biti postavljena granica između ja i drugi. Vi ste ovaj problem u vašoj vezi prepoznali kao ugoržavanje vaše individualnosti.

Raskid važnog i višegodišnjeg partnerskog odnosa izaziva različita osećanja bez obzira da li neko na osnovu svoje odluke raskida ili se radi o partneru koji je ostavljen i nije sam svesno birao raskid.

Različita osećanja kod osobe koja je odlučila da raskine se javljaju iz razloga što pored onoga što ne prija u vezi i što osoba u trenutku odlučivanja o raskidu smatra važnim, osoba koja raskida gubi i neke aspekte veze koji su joj odgovarali. Tako u vašoj vezi, vi ste raskinuli pošto ste imali utisak da ste izgubili svoju individualnost u vezi, te da vaša devojka nije strastvena kao neke druge devojke, a vama je to važno. U vezi sa tim aspektima ste raskidom osetili olakšanje u tom smislu što vam je raskid doneo veću autonomiju i slobodu. Međutim, raskidom ste izgubili i onaj deo poverenja i odanosti, a što navodite da je bila odlika vašeg odnosa, kao i jedno prijateljstvo. Navedene aspekte vašeg odnosa i dalje doživljavate kao značajne, a svest o tome da je taj odnos završen, a što je vaša bivša devojka blokiranjem vašeg pristupa njenom facebook profilu potvrdila, dovodi do patnje.

Važno je da znate da sa protokom vremena sećanje se iskrivljuje, odnosno u vašem slučaju, vi se selektivno prisećate u vezi odnosa samo onog što i dalje smatrate važnim i što vam je prijalo, te na taj način održavate uverenje da je ta veza ipak bila ok i da više nikad nećete imati nešto slično. Tačno je da nikad više nećete imati taj odnos na istovetan način sa tom devojkom, ali je sa druge strane tačno odnosno realno da ljudi, pa onda i vi, tokom života mogu da ostvare nove blikse partnerske odnose i nakon raskida sa partnerom sa kojim su jedan period svog života bili bliski. U vašoj situaciji pri donošenju odluke u vezi partnerstva, na raspolaganju vam stoji nekoliko izbora :

Kao prvo, možete dopustiti sebi da se zbližite sa nekom novom osobom, tako što ćete sebe podsetiti da ste vi osoba koja je sposobna da razvije bliske odnose tokom života sa većim brojem partnera.

Kao drugo možete i dalje sprevačavati sebe da uđete u neku novu vezu tako što ćete idealizovati svoju bivšu devojku i generalizovati da je ona jedina devojka na svetu sa kojom ste sposobni da doživite bliskost, pri tom zaboravljajući da vi u toj vezi niste bili zadovoljni, te ste nakon nekoliko meseci kolebanja odlučili da je prekinete.

Takođe, kao mogući izbor je da neko vreme budete bez partnera, dok ne prođe tugovanje za gubitkom pre svega prijatelja, jer sa partnerskim odnosom sa bivšom devojkom vi niste bili zadovoljni, a sa prijateljskim jeste.