asertivnost2Sa nestrpljenjem očekujemo sve zainteresovane da nam se pridruže krajem oktobra u SELF-u, da zajedničkim snagama savladamo i uvežbamo veštine asertivne komunikacije. Kada imate doživljaj da ne znate da se zauzmete za sebe u situacijama koje su vam vrlo značajne, strepite da ćete biti previše agresivni i radije prećutite to što ste želeli da kažete, teško izgovarate to čuveno „NE“, pozovite u pomoć komunikacijske veštine, koje ćete savladati putem našeg iskustvenog treninga asertivnosti. U daljem tekstu, pročitajte više o tome šta je tačno asertivnost, kome je kurs namenjen i kako da se prijavite.

Asertivnost znači samopouzdanje kojim se zrači!

Reč „asertivnost” potiče od engleske reči assertiveness i znači aktivno zauzimanje za sebe i svoja prava, izražavanje svojih potreba i stavova na direktan, jasan i otvoren način, uz uvažavanje svoje ličnosti i ličnosti sagovornika.

Parola “ja sam takva osoba” je jedna od najvećih zabluda i način na koji sebe često obeshrabrimo da načinimo neku promenu. Dobra vest je da se asertivnost može naučiti, to je veština koja se kroz praksu u svakodnevnim životnim situacijama može usvojiti, stvaranjem novih navika u načinu mišljenja kao i u ponašanju.

Kako da znam da je asertivni iskustveni kurs za mene?

Svi mi u svom životu prepoznajemo situacije u kojima otežano komuniciramo, ulazimo u konflikte ili naprotiv prećutimo mnoge stvari, kasnije se preslišavajući šta smo sve mogli da kažemo. Tada smo se verovatno ponašali neasertivno, odnosno pasivno ili agresivno. Ukoliko su takvi, neasertivni oblici ponašanja postali naš životni stil, ukoliko patimo zbog toga, osećamo da nam samopouzdanje klizi, to su sve signali da je vreme da se zauzmemo za sebe i da preuzmemo odgovornost za sopstveni život.

Ukoliko ste u socijalnim situacijama često nesigurni, uplašeni, ukoliko odustajete da kažete šta mislite, udovoljavate drugima iz pozicije straha, ustručavate se da iskažete stav koji je drugačiji od stava sagovornika, asertivne veštine mogu vam pomoći da identifikujete takve situacije, nađete im zajednički imenitelj, prevaziđete emocionalne blokade i slobodnije se upustite u komunikaciju sa ljudima.

Možda vam se čini da ste veći deo vremena sa drugim ljudima u konfliktu, da ste često besni na druge, da vam drugi šalju signale da ste grubi, da stvari oko sebe shvatate lično onda i kada tome nema razloga, asertivne veštine mogu vam pomoći da unapredite svoje komunikacijske veštine i pomerite kvalitet svojih interakcija sa drugim ljudima.

Ukoliko ste samo radoznali i želite da da unapredite svoje komunikacijske veštine, dobrodošli ste na ovom kursu.

Koja je dinamika rada?

Iskustveni asertivni trening obavlja se u malim grupama, učesnici će moći da svoje nove tehnike vežbaju u sigurnom i bezbednom okruženju, na nivou grupe, a od polaznika se očekuje i da van treninga vežbaju prikazane tehnike. Radimo dva vikenda po 4 sata (4 susreta po 4 sata, vikendom).

Mesto i datum održavanja treninga: Prostorije Centra SELF, Sombor; 22-23.10. i 5-6.11.2016.

Učesnici kursa dobijaju radni materijal i sertifikat  Centra SELF.

Voditelj:

Biljana Lorbek, psiholog, psihoterapeut, sertifikovani trener asertivnosti. U svojoj psihoterapijskoj praksi ima više od deset godina iskustva u radu sa pojedincima, parovima i porodicama.