blagostanje-u-kontekstu-zdravljaStručni tim SELFa je učestvovao na 28. Konferenciji evropskog udruženja za zdravstvenu psihologiju (EHPS – European Health Psychology Society) koja je održana u Insbruku u periodu od 26. do 30. avgusta 2014. godine. Na konferenciji pod nazivom Više od prevencije i intervencije: povećavanje blagostanja prisustvovalo je oko hiljadu učesnika iz 61 zemlje. Ovogodišnja EHPS konferencija se odvijala u značajnom kontekstu za zdravstvenu psihologiju. Naime, u julu 2014. godine je u Austriji novom zakonskom regulativom formalno priznata profesija zdravstvenih psihologa, čime se reguliše edukacija i štiti praksa stručnjaka koji se bave ovom oblašću.

Članovi SELF tima su imali prilike da predstave rezultate jednog dela svojih istraživanja, kao i da se upoznaju sa velikim brojem radova posvećenih temi blagostanja u kontekstu zdravlja. Pored toga, široko zastupljenje teme su bile i intervencije namenjene promeni zdravstvenog ponašanja, promocija zdravih stilova života, determinante zdravstvenog ponašanja, socijalna podrška u kontekstu bolesti i zdravlja, itd. Takođe, konferencija je nekolicinom sekcija, simpozijuma i pojedinačnih radova propratila savremene trendove, obrađujući brzo narastajuću oblast koja se tiče mogućnosti primene informacionih tehnologija u praćenju i promeni zdravstvenog ponašanja.

Organizatori programa su ponudili interesantan i raznovrstan naučni program koji je uključivao svetski renomirane plenarne predavače, sekcije usmenih i poster izlaganja, simpozijume, radionice, kao i prezentacije knjiga i softvera u oblasti zdravstvene psihologije.