Kada Vas boli zub, da li pomoć potražite u cvećari? Kada je vreme da se šišate, da li se obratite mesaru ili odete kod frizera? Pola rešenja određenog problema je da budete na pravom mestu. Kao što pri izradi naočara konsultujete oftalmologa, tako i pri suočavanju sa emocionalnim poteškoćama razgovor sa psihologom predstavlja konstruktivnu strategiju prevazilaženja problema. Ovih dana po novosadskim i somborskim kafićima, frizerskim salonima, teretanama i stomatološkim ordinacijama možete pronaći flajere Psihološkog centra „SELF“. Mi smo stručni tim edukovanih psihologa i psihoterapeuta i stalo nam je da naša profesija postane vidljiva u javnosti, da odlazak kod psihologa ne bude više tabu tema i da zajedno sa našim klijentima stvaramo pozitivne promene. Poruke na flajerima su sastavni deo naše kampanje u cilju jačanja svesti o značaju brige o mentalnom zdravlju.

„I čašica razgovora pomaže.“ je poruka koju ćete viđati na stolovima kafića. Rukovođeni smo idejom da razgovor i kafa sa prijateljima često jesu delotvoran način da lakše prevaziđemo izazovne situacije. No, šta se dešava kada emocionalni izazovi prevazilaze kompetencije prijateljstva? Šta se dešava u situacijama kada ste suočeni sa problemom o kom niste voljni da razgovarate sa prijateljima? Psiholog je tu da Vas objektivno sasluša i ne služi kao rame za plakanje. Zajedno sa terapeutom Vi aktivno tragate za izlazom iz svog psihološkog nemira. Psiholog je stručnjak za razgovor.

„Snaga je ponekad skrivena jer dolazi iznutra.“ je slogan na koji ćete nailaziti u teretanama. Fizičku jačinu uglavnom procenjujemo spram mišića, ali šta će nam biti parametar mentalne snage? Mika Antić je rekao da svoju snagu možemo prepoznati po tome koliko smo u stanju da prebrodimo trenutak. To je sasvim tačno, međutim i akumulirani mini stresovi vremenom mogu predstavljati izazovan test mentalne snage. Briga o fizičkoj snazi i lepoti je važna, ali uvežbani mentalni potencijali su takođe sastavni deo zadovoljstva životom. Psiholog je stručnjak za mentalni trening.

„I mi brinemo o Vašem osmehu.“ je krilatica ispisana na flajerima koje ćete sretati u stomatološkim ordinacijama. Negovani zubi su preduslov blistavog osmeha, ali belina zuba je samo ono što je spolja vidljivo. Pravi pokretač zdravog osmeha je vedrina i konstruktivno suočavanje sa životnim poteškoćama i neprijatnim emocijama. Psiholog je stručnjak u oblasti emocija.

„Nedostaje Vam pramen nade?“ je poruka rezervisana za frizerske salone. Da li Vam se ikada desilo da unutrašnje nezadovoljstvo rešavate akcijama koje se tiču spoljašnjih promena? Ponekad je ova strategija efikasna, ali najčešće na duge staze izgubi svoje magično dejstvo. Promena frizure može trenutno poboljšati raspoloženje (dame znaju zašto :)), ali postizanje dugoročnih promena koje se zasnivaju na preuzimanju aktivnog i produktivnog stava prema životu spadaju u domen naše psihe. Psiholog je stručnjak za psihu.