Ako bismo tražili nekog ko bi režirao film o ovoj strašnoj porodičnoj drami, haosu prouzrokovanim pojavom treće osobe u život (zašto baš?) vašeg deteta i kamenu spoticanja svakog oca, baš na pragu krize srednjih godina to bi bio svakako Majk Njuel. I ne samo zato što je tako dobro uradio posao sa, po mišljenju autora teksta, najboljim delom Hari Potera, već zato što je maestralno režirao Markesovu knjigu Ljubav u doba kolere, pubertetsku melodramu s početka prošlog veka. I pre nego što Markes počne da se prevrće u grobu na ovaj opis “pubertetska” uz njegovu drugu po redu najprodavaniju knjigu, objasnićemo vam kako možemo radnju ove knjige da iskoristimo za nov posao koji nudimo Mak Njuelu. Ako se prisetimo radnje knjige ovog nobelovca, videćemo da ima puno veze sa sukobom koji se javlja u i između roditelja i dece na pragu njihovih prvih romantičnih veza. Kao što je Fermina ludo zaljubljena u lika koji igra Havijer Bardem (a ko ne bi bio?), tako i njeni roditelji znaju da to baš nije najbolje za nju, odnosno ne samo da znaju da nije najbolje, već tačno znaju i šta je najbolje za njihovo dete. Da stvar bude još gora, Markes potpiruje san svake prvi put zaljubljene devojke, i piše knjigu o tome kako je njen Havijer Bardem čeka punih 50 godina, potpuno posvećen tom čekanju i jednako lep kao sa početka zabavljanja.

Ukoliko ste roditelji prvi put zaljubljenog adolescenta verovatno ćete i vi imati poriv da mu kažete da to nije tako trajno kao što on misli, da je to “samo” prva ljubav ili ćete biti na rubu živaca zbog “tetoviranog” izbora vaše ćerke ili zbog “prekratka suknja” devojke vašeg sina. Iako možda nećete biti toliko tvrdoglavi kao Ferminini roditelji i insistirati na raskidu i udaji za nekog finog i pametnog dečka iz razreda, verovatno ćete osetiti potrebu da kažete svom detetu da možda malo preozbiljno shvata prvu vezu i da ne treba baš nimalo da pati za prvim u nizu izbora koji slede. Sa druge strane, ukoliko ste prvi put zaljubljeni, verovatno mislite da je to konačno nešto što vas ispunjava, prva osoba koja vas potpuno razume i prihvata, da osećate nešto što ne verujete da ćete moći da osećate prema bilo kome drugom i nešto što verovatno osećaju samo retki. I umesto da vas ostave na miru u tom privilegovanom odnosu koji razvijate, vaši roditelji uporno potcenjuju vaš neponovljiv odnos, ne pridajući mu filmski značaj koji mu pripada. Dok roditelji brinu da će im dete biti povređeno, adolescenti baš i ne razumeju njihove poteze kojim pokazuju kako ne shvataju ozbiljno njihov nov odnos.

Ma koliko i jedan i drugi ekstrem u prethodnom primeru imao svoje pravo, ono što i jedni i drugi ne znaju jeste da su njihove ili prve romantične veze njihovog deteta veoma važan razvojni zadatak u razvoju identiteta i intimnosti. Čak iako je u većini slučajeva prva veza nešto što nema kvalitet ozbiljne veze, to je prostor gde vaše skoro odraslo dete prvi put vežba pokazivanje ljubavi, reciprocitet u odnosu, razvija intimnost, odnosno uči kako da bude u partnerskoj relaciji. I ma koliko vi mislili da ste ga o ljubavi baš sve naučili, ova vrsta odnosa je zaista potpuno drugačije i dragoceno iskustvo za njih. Tako je ovo period u kom partnerske veze postaju značajne figure afilijacije i afektivne vezanosti, pružajući nov model detetu o brizi o sebi i drugima, model koji ima drugačiji kvalitet od svih relacija koje je prethodno imao. Vaše dete kroz partnerske odnose uči ne samo ko je ono, već i kakvi su drugi ljudi, kakav je svet oko njih, ali i kako se pokazuje naklonost, kako se pruža ljubav i kako da se odnose prema svom telu. Naravno da će oni u taj odnos unositi mnoge stvari koje su naučili iz iskustva i odnosa sa roditeljima, ali će graditi i nova iskustva i veštine. I ma koliko vam delovalo bolno što vaše dete pati zbog “tetoviranog” ili “prekratke suknje”, to iskustvo je dragoceno za sve druge odnose koje će vaše dete kreirati sa drugim osobama.

Ukoliko vaši roditelji to baš ne razumeju, nemojte ih kriviti. Otkrićemo vam nešto bolno, oni su verovatno imali još partnera pre nego što su se venčali. I verovatno ih se sećaju kao nešto što je bilo prolazno i nedovoljno vredno nerviranja. Ipak, izgleda da zaboravljaju koliko su ta iskustva uticala na to da danas budu baš ovakav supružnik i roditelj kakvi su trenutno. Verovatno to pomalo zaboravljaju, budući da postoji opasnost da njihovo dete ne samo pati zbog nekog drugog, nego tog drugog i naizgled više voli od njih. E to su već ozbiljne patnje!

Budući da ovom tekstu dugujemo filmski kraj, završićemo sa tim da je Markes svoju suprugu Mercedes upoznao i osvojio kada je ona imala samo trinaest godina. Možda njena deca nisu morala da se suočavaju sa bolnim istinama o maminom ljubavnom životu pre tate. Kakvo olakšanje za Rodriga i Gonzala! 🙂

 

Psihološki centar Self u okviru projekta “Zajedno smo jači – Vodič za preživljavanje roditelja i adolescenata”, finansiranog od strane Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, organizuje besplatne radionice za roditelje i njihove adolescente. Dođite da radimo na vašem odnosu.