PITALI STE:

Mislim da imam problem sa ljubomorom i sumnjom u partnera i da sam na pragu da ga izgubim zbog toga. Ponekad vidim opasnost u svemu, u skoro svakoj ženskoj osobi. Ponekad mislim da nisam dovoljno dobra za njega i u svemu trazim razlog za sumnju. Pitam se da li je moja sumnja opravdana ili u tome preterujem?

86536150

ODGOVORILI SMO:

Iz podataka koje ste nam poslali, nije moguće da vam odgovorimo u potpunosti precizno na vaše pitanje. Međutim, moguće je da vas pozovemo da preispitate prirodu sopstvenog problema i odlučite da li povodom toga nešto želite da uradite.

Naime, načelno je moguće biti opravdano i neopravdano sumnjičav u vernost sopstvenog partnera. Opravdana sumnjičavost uključuje procenu da bi partner mogao da nas napusti ili prevari i ona obično nastaje povodom partnerovog ponašanja koje ukazuje na takvu mogućnost. Npr. partner flertuje sa drugim osobama, u prethodnim vezama je bio neveran i sl. U ovom slučaju je iskreno i otvoreno sagledavanje situacije od pomoći kako bi smo odlučili da li želimo da budemo u vezi sa tom osobom ili ne i pod kojim uslovima.

Sa druge strane, neopravdana sumnjičavost je odraz toga da osoba, bez povoda u partnerovom ponašanju, zamišlja scenario u kome je partner vara ili ostavlja i time sebe zastrašuje. Ponekad se osoba ponaša tako svesno kako bi zadobila od partnera nešto, npr. potvrdu da joj je veran, koliko mu znači i sl. Međutim, ponekad se osoba ljubomorno ponaša nesvesna zašto to zapravo radi, i u tome nastavlja čak i ukoliko joj je jasno da takvim ponašanjem može ugorziti sopstvenu vezu. Jedan od mogućih motiva za takvo ponašanje je nedostatak poverenja u sopstvenu vrednost i sumnja da se možemo dopasti drugima, i sl.

Nadalje, nije ni svaki stepen ljubomore problematičan. Povremena ili blaga zapitanost ili opreznost povodom vernosti partnera, naročito na početku veze, može biti čak i od koristi, međutim, ukoliko ona počinje da smeta i remeti odnos, bilo bi poželjno reagovati i osmisliti kako prevazići problem.

S obzirom da iz ovoga što ste nam napisali ne možemo znati šta je ono što vas konkretno motiviše da budete sumnjičavi u partnerovu vernost, kao ni u kojoj meri sebi takvim ponašanjem remetite sopstvene ciljeve, pozivamo vas da ovo preispitate. Možda vam može biti od pomoći da preispitate koja su vaša očekivanja od ove veze, te šta je realno moguće imajući u vidu i vas i vaše, ali i partnerove potrebe, osobine i planove. Na taj način možete racionalnije odlučiti kako želite da razmišljate, pa i kako da se osećate i ponašate kako ne biste bili “na pragu da izgubite” nešto što ne želite. Takođe, na raspolaganju vam je i stručna pomoć psihologa koji se bave tretmanom ovakvih problema.