PITALI STE:

komunikacijaIdem u srednju školu i vrlo sam aktivna što se tiče vannastavnih aktivnosti, učestvujem u raznim sekcijama, učeničkom parlamentu i sl. Imam problem sa razrednom koja moje priče oblikuje i širi po svom nahođenju. Na primer pre nekoliko dana sam razgovara sa jednom nastavnicom i ispričala joj neke intimne detalje o mojoj porodici. Nakon toga je razredna pozvala moju mamu i prenela joj potpuno drugačiju priču koju sam ja navodno ispričala toj nastavnici. Ja sam se iznervirala jer to nisam rekla i ne znam kako neko to uopšte može da izmisli. Danas sam išla kod psihologa i ispričala sam joj sve kako je bilo, ali i ona sumnja u istinitost moje verzije priče. Do sada sam nekako trpela ovakav nefer odnos, ali sada mi je već dosta. Ne znam šta da radim, odnosno kako da postupim u ovoj situaciji.

ODGOVORILI SMO:

Drago mi je da ste prepoznali da imate problem kako da odreagujete uzimajući u obzir da ste vi učenik škole, a nastavnici autoriteti, što po pravilu podrazumeva asimetričan odnos u smislu moći. Prepoznavanjem problema i svog položaja u situaciji svakako je pozitivno u smislu da zaštitite sebe od negativnih posledica koje bi vam donelo direktno suprostavljanje nastavnom osoblju.

Iz onog što ste napisali prepoznajem da ste ljutnjom odreagovali na situaciju u kojoj odrasle osobe nisu pokazale prema vama fer ponašanje, a koje ste očekivali. Takođe, korisno je da znate da kada nečemu pridajete pažnju onda to zna da naraste i postane mnogo veći problem nego što realno jeste. Npr. naljutite se na razrednu i onda „pumpate“ tu ljutnju tako što se prisetite svih negativnosti u vezi sa njom, a isključite sve dobre strane koje svaki čovek, pa i ona poseduje.

Psihologija kao nauka ukazuje na fenomen „šuma“ odnosno greške u komunikaciji a koja nastaje kada se informacija prenosi sa jedne na drugu osobu. U vašoj situaciji vi ste rekli nešto nastavnici, nastavnica je to nekako razumela i prenela drugom nastavniku, onda je taj nastavnik preneo vašoj mami, pa je psiholog dobio neku informaciju koju je plasirao vama, a vi onda psihologu u Selfu. Ono na šta hoću da vam ukažem je to da se izvorna informacija može izvitoperiti ne zato što neko ima nameru da vas okrivi da lažete i govorite besmislice, već zato što je jednostavno došlo do menjanja osnovnog značenja onog što ste rekli usled pomenutog šuma koji je nastao uključivanjem većeg broja osoba u komunikaciju. To vam je slično dečijoj igri „Gluvih telefona“ u kojoj je potrebno preneti  od reči do reči šta je prvo dete reklo poslednjem detetu u nizu. Rezultat ove igre je najčešće izmenjena rečenica sa mnogo dodataka kojih nije bilo u originalnoj verziji rečenice.

Takođe, mislim da bi bilo korisno za vas da sa razednom „zakopate ratne sekire“ i izgradite bolji odnos. Pošto prepoznajem da ste vi nezavisni mislilac, želim da vam čestitam zbog toga i predložim vam da u to ime smislite neki lep gest pažnje i uvažavanja prema razrednoj, a kao pakleni plan osvete njenom nefer ponašanju. Čak i ako ste ljuti setite se da ste vi nezavisni mislilac koji zna da se distancira i od svoje ljutnje i da pridobije ljude za saradnju. I sami znate da suprostavljanje vodi zaoštravanju sukoba, a da lepi gestovi uspotavljaju mostove i  tope ljudska srca.