PITALI STE:

seksualni-identitetDo sada sam bio u stabilnim vezama sa devojkama. Trenutno živim sa devojkom koju volim, sa kojom planiram porodicu i sa kojom imam odnos kojim sam zadvoljan i u kojem uživam. Međutim, od kako je u društvu bila pokrenuta tema o homoseksualnosti, počeo sam da brinem da mogu postati homoseksualac. Takođe imam strah da bih mogao da budem silovan. Ovo strahovanje mi remeti život, kao da mi ne da da se opustim i zabrinjava me. Šta da radim, odnosno kako sebi mogu da pomognem?

ODGOVORILI SMO:

Iz svega što se napisali zaključujemo da vam je priča o homoseksualnosti bila okidač za preispitivanje vašeg seksualnog identiteta. Želimo da vas informišemo da istoplona seksualna orijentacija po važećim zdravstvenim klasifikacijama ne predstavlja bolest ili poremećaj. Kao i heteroseksualna tako se i homoseksualna orjentacija razvija kao deo identiteta osobe. Mlada osoba, u proseku sa 18, 19 godina je sposobna da se o seksualnoj orjentaciji deklariše, odnosno prepoznaje svoj identitet. Ovo znači da neko ko je homoseksualac neće postati heteroseksualac, niti neko ko je do sada bio heteroseksualac neće postati homoseksualac kasnije u životu, ako već u adolescenciji to nije. Poznato je da mnoge mlade osobe sa svojom seksualnošću eksperimentišu, a da zapravo nisu homoseksualci, kao i da neke osobe iz straha od osude od strane bliskih osoba i socijalnog okruženja razvijaju lične probleme u funkcionisanju nakon što prepoznavši svoje homoseksualne tedencije, njih negiraju. Ono što je važno pri razlikovanju da li je neko seksualno orjentisan prema svom ili suprotnom polu je iskustvo prvog zaljubljivanja, odnosno da li se osoba zaljubila u osobu svog ili suprotnog pola.

Ono što je preporučljivo da uradite je da razmislite i sebi iskreno odgovrite u koga ste se prvo zaljubili? Potom, kako to da npr. razumete osobu koja je invalid iako sami niste invalid, a ne razumete osobu koja je gej, samo zato što i vi niste? Homoseksualnost kao iskustvo je različito od vašeg dosadašnjeg seksualnog iskustva, ali ste vi sami odgovorni kako ćete reagovati u vezi sa tim. Homoseksualci nisu ljudi koji siluju druge, već osobe koje imaju seksualne odnose sa osobama istog pola, stoga je vaš strah od sliovanja neosnovan, odnosno predrasuda o homoseksualcima kao osobama koje, da bi došle do zadovoljenja svojih nagona, češće siluju druge od heteroseksualaca. Heteroseksualnost, biseksaulnost ili homoseksualnost kao takve su deo identiteta osobe, ni dobar ni loš deo identiteta. Lično neprihvatanje dela svoje osobnosti dovodi do različitih disfunkcionalnosti, dok samo prihvatanje predstavlja šansu za lični rast i izgradnju fer odnosa sa drugim ljudima.